Suzuki heeft de SX4 opgefrist. Zowel aan de voor- als achterzijde zijn wat wijzigingen doorgevoerd. De bumper is compleet veranderd en ook de grille is aangepast. Aan de voorkant valt vooral de nieuwe mistlampbehuizing op. Ook de koplampen zijn onder handen genomen. Met 13pk extra moet de jongste SX4 met 1.6 motor net iets meer pit krijgen dan zijn voorganger die het met 107 pk moest stellen. Naast een krachtiger motor met een hoger vermogen en een hoger koppel, beloofd Suzuki ook minder CO2-uitstoot. Voorheen stootte de auto 182 gram CO2 per kilometer uit, de opgefriste SX4 komt niet boven de 149 gram CO2 per kilometer uit.

Het interieur ziet er netjes uit. Alleen het Pioneer navigatiesysteem vergt enige gewenning. In deze meest luxueuze uitvoering van de SX4 zit onder andere Cruise control, het eerder genoemde navigatiesysteem en een lichtsensor. Stoelverwarming en ESP is zelfs standaard op alle uitvoeringen. Deze opties waren voorheen vaak alleen voorbehouden aan auto’s uit hogere segmenten. Aan de audio installatie is veel aandacht besteedt, zo zit er bijvoorbeeld een speaker bovenop het dashboard. Er zijn in totaal 9 luidsprekers aan boord. De stoelen zijn vrij hard maar zitten goed. Ook het zicht rondom is redelijk, hoewel de SX4 niet leverbaar is met parkeersensoren, is dit geen groot gemis.

Het onderstel is afkomstig van de Swift. Het weggedrag is dan ook herkenbaar. Met de vierwiel aangedreven versie die wij reden kan je heel ver gaan voordat je de auto kwijt bent. Het stuur ligt goed in de hand en het contact met de weg is goed. De auto stuurt met veel gevoel. Mijn verwachting was dat de SX4 snel zou overhellen, maar dit bleek geheel niet het geval te zijn. De SX4 ligt juist lekker stabiel op de weg. Gelukkig blijft het comfort hierbij gewaarborgd. Het omgevingsgeluid bij een snelheid van 120km/u is alleen op de achtergrond aanwezig en vormt geen hinder voor de inzittenden. Bij lage toeren is de motor nog wel hoorbaar, maar zonder te overheersen.In Nederland is de Suzuki SX4 alleen leverbaar met een 1.6 liter benzinemotor met 120pk. Deze motor zorgt ervoor dat een stoplichtsprint van stilstand naar honderd kilometer per uur niet langer duurt dan 10,7 seconden, een goede score. De topsnelheid ligt volgens de fabrieksopgave op 185 km/u, maar deze hebben wij niet uitgeprobeerd. De fabriek belooft een brandstofverbruik van 1 op 15,4. Ons testverbruik over meer dan vijfhonderd kilometer tijdens wisselende omstandigheden bracht ons op een nette score van 1 op 13,5. De motor is bij de vierwiel aangedreven versie gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak.

Ondanks dat wij reden met de vierwiel aangedreven versie van de SX4, zijn we niet het woeste terrein ingegaan. De carrosserie leent zich namelijk niet voor grote verschillen in het reliëf, daarvoor is hij te beschaafd. Wel blijft de SX4 redelijk goed grip houden bij het rijden op een modderige pad. Ook draagt de vierwielaandrijving bij aan de veiligheid en stabiliteit van de auto. Vierwielaandrijving is geen noodzaak voor potentiële kopers, deze zullen snel tevreden zijn met een tweewiel aangedreven versie.De SX4 is er vanaf 18 mille, dat is toch nog een redelijke som geld. Toch heb je daarmee al erg veel luxe standaard. Onze testauto kost ongeveer 20.000 euro. Daarvoor krijg je een auto die bij de tijd is, een prima weggedrag heeft, een zeer riante uitrusting voor dit segment heeft en een comfortabele reisgenoot is. Suzuki claimt dat het met dit model alle generaties aanspreekt, en daarmee mikken ze dus op de gehele markt.