Rond de jaarwisseling reden we voor het eerst met de BMW IX, destijds in de zogeheten 40-uitvoering. Dat is de ‘basisversie’ van de BMW IX-serie, maar mag nauwelijks basis heten vanwege het rijke uitrustingsniveau, de behoorlijke actieradius en de extreme verfijning. Dat er nog een schepje bovenop kan worden gedaan, bewijst de 50-uitvoering. Die beschikt over netto pakweg een 100KW grote accu, waarmee je in de praktijk zeker 400 – 500 kilometer ver komt, mits het traject niet alleen maar bestaat uit snelweg. Nog hoger staat de 60, die geheel in het teken staat van de ultieme topklasse, gecombineerd met zeer veel sportiviteit. Wellicht daarover in een later verslag meer.
Zachte stoelen, hoogwaardige materialen
Dat het er chique aan toegaat in het interieur, wisten we al afgelopen december op te merken in een eerdere test met de IX. Opnieuw valt op dat er vooral zachte en hoogwaardige materialen zijn gebruikt. De deur gaat dicht met een zachte plof, en vanwege de stijlloze ramen gaat het raam automatisch een stukje omhoog na het sluiten. De stoelen zitten zacht. Toch bieden ze niet zoveel zijdelingse steun en doen ze ons terugverlangen naar de Comfortstoelen die in ondermeer de 5-serie en 7-serie te vinden zijn. Het infotainmentsysteem was tijdens de eerste test enorm wennen, maar we raken al langzaam gewend aan het best ingewikkelde systeem van BMW. We vragen ons wel af of de oudere koper zich dit systeem eigen gaat maken. Fysieke knoppen ontbreken veelal, en heel veel functies zijn diep in het systeem verstopt.
Rijden en laden
Of misschien beter gezegd: eerst laden, dan rijden. Standaard is het bij BMW tegenwoordig zo dat de 40-varianten met 150KW per uur kunnen snelladen, en de 50-versies kunnen 200KW aan. Dat is niet alleen het geval bij de IX, maar bijvoorbeeld ook bij de i4. In de praktijk hangt het snelladen in de eerste vijftig procent zo ongeveer rond de 170Kw per uur, bij de lokale Fastned. Online zijn trouwens alle laadcurves op te vragen, waardoor je precies inzichtelijk hebt hoe lang het duurt voordat je accu is volgeladen, en met hoeveel snelheid het laadproces zich nog voltrekt als de accu al bijna vol is. Eenmaal opgeladen, valt onderweg op dat alles in rust en stilte geschiedt. Optrekken kan enorm snel, maar dat zul je in de praktijk nauwelijks uitproberen, omdat de auto vooral uitnodigt tot een rustig rijgedrag. Daarbij helpt het comfort enorm, oneffenheden zijn verleden tijd. Bovendien heerst er dankzij de isolatie absolute stilte aan boord. In 4,6 seconden zit je op honderd, de topsnelheid is begrensd op 200 kilometer per uur.
Conclusie
Het gedeelde vlaggenschip van BMW – want eigenlijk behoren zowel de IX als de i7 tot de huidige top – weet zijn predicaat zeker waar te maken. Comfortabel, ruim en snel, dat zijn de kernwoorden. Daarnaast gaat het laden vlot en is de actieradius bruikbaar. Wel is het zo dat het infotainmentsysteem vrij ingewikkeld in elkaar steekt, en ligt het verbruik vrij hoog met 20 – 25 KW/100 km. Nogmaals: het precieze verbruik is zeer sterk afhankelijk van twee factoren: snelheid en temperatuur. Stelregel is dat 80 tot 100 kilometer per uur het meest gunstig voor het verbruik is, net als een buitentemperatuur van pakweg 20 graden. Reken in elk geval op zo’n 400 – 500 kilometer bij een rustig rijgedrag, en dat is erg netjes voor een SUV van deze proporties.