In Nederland zijn we goed bekend met de Renault Megane, vooral met de Estate. Nu is er de nieuwe Megane. Hoe valt die in de smaak? Het uiterlijk is stevig onder handen genomen, zo is ondermeer in logo vernieuwd maar heeft ook het front een geheel nieuwe uitstraling gekregen. Grote lampunits domineren het geheel, terwijl een flinke maar anonieme grille aan de voorzijde is geplaatst. Aan de achterzijde valt op dat de Megane een stuk hoger is geworden dan voorheen, wat ook resulteert in een toegenomen bagageruim van bijna vijfhonderd liter. Maar daarover later in dit verhaal meer.

Betere afwerking dan ooit tevoren
We moeten het de Fransen nageven, ze hebben écht werk gemaakt van de afwerking. De materialen sluiten naadloos op elkaar aan. Complimenten. Na het instappen valt op dat het zicht naar achteren vrij beperkt is. De stoelen zitten heerlijk zacht, maar de zijkant van het middenconsole voelt wel hard aan. Je zit met je been rechtstreeks tegen een harde kunststof, vervelend voor de langere afstanden. De zijwangen van de stoelen zijn overigens wel aangenaam, want je blijft op je positie zitten. Tegelijkertijd moeten we erbij vertellen dat de Megane geen bochtenridder is. Het sturen gaat ontzettend soepel, maar toch is er sprake van een beperkt stuurgevoel. De zachte vering en flexibele demping maken het vooral een comfortabele rijdersauto.

Google integratie
De Renault Megane E-Tech heeft een interface die volledig op Google is ingesteld. En dat is echt een pluspunt zeg. Dankzij Google Maps weet je altijd precies hoelaat je aankomt, hoelang de file is – zolang de file maar niet net is ontstaan – en ook kan je er altijd vanuit gaan dat de route die bepaald is, de juiste is. In het interieur zijn 4 USB C verbindingen te vinden, een heleboel. Genoeg om vier ipads tegelijkertijd op hoge snelheid op te laden. Immers. USB C zorgt voor een veel hogere snelheid qua opladen dan USB A. Alles is digitaal, ook de klokken op het instrumentarium, en het werkt allemaal snel. De volume knop is wel lastig te vinden, zeker wanneer je net bent ingestapt. Voor Renault rijders is dit echter bekend, die vind je namelijk achter het stuur. Wel missen we een draaiknop voor het volume. Over geluid gesproken: in- en rondom de auto zijn er bij verschillende handelingen veel geluiden te horen. Het is niet altijd even eenvoudig om deze uit te zetten in het menu.

Conclusie
De Renault Megane E-Tech is een erg volwassen auto (geworden), die met ruim 380 kilometer actieradius ook nog eens ontzettend praktisch is. Tel daarbij de 480 liter bagageruimte op, en je kunt met gemak op reis. Enkele zaken die ons verder nog opvielen: de cruise control gaat elke nieuwe rit automatisch op een stand waarbij de snelheid zich aanpast aan de borden langs de weg. En dat is nogal vervelend, want het is meer dan eens voorgekomen dat een bord op de parallelweg van de snelweg werd overgenomen. We hebben niet kunnen vinden hoe we dit uitzetten. Verder kunnen we echter wel stellen dat de Renault zich gedraagt als een comfortabele en aangename metgezel, zowel in stadsverkeer als op langere afstanden. De prijs is 49.000 euro voor de testversie met vrijwel alle denkbare opties. Niet iets om van te schrikken. Sterker nog; misschien is het zelfs aanleiding om de dealer te bezoeken, want de vanafprijs is 42 duizend euro.