De Tesla Model X is hét icoon van de succesvolle elektrische auto. Met een enorme actieradius, snelle laadinfrastructuur en met goed ontwikkelde hard- en software is het merk al gedurende lange tijd de Apple in autoland. Het merk heeft zeer slim – als één van de eersten – een netwerk aangelegd van Superchargers over het hele land verspreid met vaak een Van Der Valk Hotel in de buurt. Daardoor kan men tijdens het laden snel even een bakje koffie scoren, of een presentatie uitwerken op de laptop. We zijn bij de Supercharger stations in Zwolle en Drachten geweest. Overal tref je hetzelfde beeld: een hotel met op de parkeerplaats allerlei mensen in en rond hun Tesla.

Netflixen tijdens het laden
Om het wachten te veraangenamen, heeft het merk een aantal bijzondere features toegevoegd. Zo kan je tijdens het laden een racespel spelen, dat je middels het stuurwiel en stroom- en rempedaal bedient. Heel gaaf bedacht. Maar er is nog meer. Zo kan je Netflixen tijdens elke laadstop, zodat je je favoriete serie kunt bekijken of gewoon genieten van het haardvuur dat op het scherm tevoorschijn kan worden getoverd. Met die hoeveelheid mogelijkheden verveel je je niet snel tijdens het laden. Dat opladen gaat overigens zeer snel, want hij laadt zelfs met 120Kw per uur op. Op die manier tank je 720 kilometer actieradius per uur.

Voortreffelijke laadinfrastructuur
De variant die wij rijden is de Tesla Model X P100d. Daarmee beschik je over een accu van 100kW, waarmee je in de praktijk ongeveer 500 kilometer kunt rijden. Wanneer je enkel op de snelweg rijdt en snel geneigd bent om 130 kilometer per uur te rijden, dan is 350 kilometer een realistischer afstand op één acculading. Zoals gezegd kan je laden bij de Supercharger netwerken, maar snelladen kan ook bij Fastned. Op reguliere snelheid laden is ook mogelijk, maar daarbij kost het wel een uur of 8 á 9 om de accu helemaal vol te krijgen. Er is bijzonder veel ruimte aanwezig, waardoor ook volwassenen op de achterbank prima kunnen zitten. Optioneel kan je zelfs 7 personen kwijt. In dit model is wel een erg bijzondere optie aanwezig, namelijk een matras voor twee personen. Daarmee overnacht je gemakkelijk onderweg, ideaal in deze coronatijden. Aan een laadpaal hoef je je bovendien geen zorgen te maken over de temperatuur in het interieur, die blijft dankzij de stroom mooi op peil. De volgende ochtend sta je bovendien met een volle accu bij een laadpaal.

Restwaarde
Het rijgedrag is bijzonder comfortabel te noemen. En uiterst stil, want je hebt nauwelijks door hoe hard je rijdt, wanneer het stroompedaal wordt gevloerd. De koets wordt enorm snel vooruit gekatapulteerd en weet in enkele seconden de honderd kilometer per uur te bereiken. Het onderstel is zeer comfortabel en vereffend elke hobbel in de weg. Topsnelheid is begrensd op 250. De prijs van de Tesla Model X loopt op tot een slordige ton bij dit model. Toch valt dat mee, als je je realiseert dat Tesla’s én elektrische auto’s een behoorlijke restwaarde houden, en dat je echt in een auto van de toekomst rijdt. Jammer dat het design niet tussentijds een facelift heeft gekregen, want dat zou ‘m nog meer recht hebben gedaan. Hopelijk kunnen we dat nieuws binnenkort verwelkomen!