Elon Musk had jarenlang de reputatie van een wonderkind. Behalve Paypal is hij ook baas bij SpaceX. Maar er is wat raars aan de hand. Rondom de aankoop van Twitter waren er statements die we maar lastig konden plaatsen. Ook het feit dat hij zich opeens ontplooide als geopolitiek analist, gaf ons de indruk ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Hoewel Tesla zeer succesvol is gebleken, waren er statements van Musk in oktober 2022 over aankomende zeer turbulente economische tijden. Natuurlijk hebben hooggeplaatste figuren binnen de wereldeconomie meer inzichten dan de gewone man in de straat, maar de voordelen die Elon naar aanleiding van zijn commentaren voor wat betreft de waarde van de aandelen had, fronste menig wenkbrauw. Gekscherend werd het paradepaardje van Musk ook wel ‘Tezla’ genoemd. Maar terug naar de Tesla Model Y Performance. Wat voor auto is het, en welke positionering neemt hij in ten opzichte van concurrentie? Ons verhaal lees je hieronder.

Praktische feiten eerst
Om af te trappen met de binnenmaten: die zitten wel snor. Waarom zou je anders gaan voor een Model Y in plaats van een 3, laatstgenoemde valt optisch vaak net iets beter in de smaak. Meer dan 2100 liter meet de bagageruimte met de achterbank plat, en dat is heel netjes. Een ander praktisch feit is de actieradius. We beginnen met de WLTP range. Die waarde geeft aan hoever een elektrische auto idealiter komt. Goed nieuws voor Tesla, die kan een range claimen van 514 kilometer. In de praktijk blijft daar zeker 450 kilometer van over. Netjes, want bij sommige andere automerken kan je er gerust 40 procent afhalen. Niet bij Tesla dus. Ook een leuk feit: de Y performance is snel. Bloedsnel. In 3,7 seconden is de 100 kilometer per uur bereikt. De topsnelheid ligt op een verbluffende 250 kilometer per uur. Daar waar andere automerken hun modellen begrenzen op 160 of 180 kilometer per uur, is dat hier zelfs niet bij de ingenieurs opgekomen.

AWD
Tesla All-Wheel Drive is naar eigen zeggen voorzien van twee alerte, onafhankelijke elektromotoren die digitaal het koppel naar de voor- en achterwielen regelen, voor een veel betere handling, tractie en stabiliteit. Dit heb je normaal gesproken natuurlijk alleen nodig wanneer het er fors aan toegaat, maar is gelet op het feit dat we hier het sportieve label van het merk testen, niet vreemd. Model Y is capabel in de regen, sneeuw, modder en off-road. Die tweede en laatste categorie hebben we niet uitgeprobeerd, maar geloven we graag. Het zullen geen LandRover kwaliteiten zijn, maar we geloven de Amerikanen op hun woord. De Y is verder voorzien van tal van camera’s die een 360 graden view rondom bieden. Daardoor heb je maar weinig last van het feit dat het zicht naar achteren via de fysieke spiegels beperkt is. Voertuigen die zijdelings passeren worden tijdig opgemerkt, en de bestuurder wordt hiervoor gewaarschuwd. Het bereik is een duizelingwekkende 250 meter.

Conclusie
Met de Model Y Performance heeft Tesla een uiterst sportief model gelanceerd. Het sturen gaat met veel gevoel, je mikt ‘m met precisie de bocht om. Het sportieve maar niet oncomfortabele onderstel helpt hierbij. Van overhellen is nauwelijks sprake. De veiligheidssystemen zijn legio. Tesla omschrijft het zelf zo: “De zogenoemde Enhanced Autopilot-functies voor veiligheid en comfort zijn bedoeld om te helpen bij de meest vermoeiende aspecten van het autorijden.” We waren wat verbaasd om te lezen dat autorijden ook vermoeiend kan zijn, helemaal in zo’n pretmachine. Ons toverde hij in elk geval een glimlach op het gezicht. Voor pakweg 70 mille wisselt de Y Performance van eigenaar.