Er zijn maar weinig zaken zo leuk om te doen als het rijden op hoge bergpassen. Je leert de auto erg goed kennen op zo’n onstuimig pad, waarbij hoogte en diepte elkaar afwisselen. Helemaal leuk is het wanneer er zich onderweg een dorpje bevindt. We hebben de hoogstgelegen dorpjes onder elkaar gezet in een top-7 .

7. Breuil-Cervinia (2009-2050 meter boven zeeniveau) – Italië
Doordat de hoogte binnen dit dorpje aan de Zwitserse grens sterk fluctueert, kan hij net niet het predicaat hoogste dorpje van Italië ontvangen. Toch zijn de verschillen met Sestieré minimaal. Het verschil zit ‘m vooral in het feit dat dit plaatsje vlakbij torenhoge bergen zoals de Matterhorn gesitueerd is. Voor niet-bewoners is dit dorpje lastig te bereiken.

6. Kühtai (2017 meter boven zeeniveau) – Oostenrijk
Dit kleine dorpje telt slechts honderden inwoners, maar wel een handvol hotels en restaurants. Zomers kunnen koelteliefhebbers hun hart ophalen, het kwik stijgt er zelden boven de 25 graden. Bovendien zijn de nachten ronduit fris. Vanaf eind oktober tot half april ligt hier sneeuw.

5. Sestiere (2035 meter boven zeeniveau) – Italië
Dit Italiaanse dorpje ligt het hoogst van het land. Ook hier kan je koele zomers en koude winters verwachten, maar dan iets gematigder dan in Kuhtai. Het dorpje ligt namelijk een stukje zuidelijker in Europa. Het is het zuidelijkste dorpje in deze lijst. Warm is het er niet, sneeuw is te vinden van november tot eind maart, sneeuwresten vaak tot ver in mei. In tegenstelling tot Kuhtai ligt dit plaatsje nog onder de boomgrens. Eenvoudig te bereiken met de auto.

4. Thyon 2000 (2100 meter boven zeeniveau) – Zwitserland
Dit is niet echt een dorp, maar meer een verzameling appartementen. Ondanks de naam ligt het op 2100 meter hoogte, net onder Juf. Je kunt er gemakkelijk komen met de auto.

3. Juf (2126 meter boven zeeniveau) – Zwitserland
Dit inner alpine dorpje is het hoogst permanent dorpje van Europa. Het is er in de winter bitterkoud. Minima tot onder de -30 zijn niet uitgesloten. Ondanks de klimaatsverandering is het ook zomers nog steeds frisjes. Het kan overdag best opwarmen tot 22 graden, maar in de avond koelt het zeer snel af. Het dorpje is tevens het einde van een hooggelegen dal. Je kunt 10 kilometer langlaufen vanuit de plaats. Je bent er 30 minuten autorijden vanaf de snelweg en kunt er parkeren.

2. Hochgurgl (2150 meter boven zeeniveau) – Oostenrijk
Hoewel het niet echt een dorp te noemen is, ligt deze verzameling hotels en restaurants op het hoogste punt van Oostenrijk. Je kunt er ook nog eens met de auto komen, wat de plaats zeker het vermelden waard maakt.

1. Val Thorens (2300 meter boven zeeniveau) – Frankrijk
Hier kun je helaas niet met de auto komen, maar toch vinden we dit vakantiedorp het vermelden waard. De plaats ligt het hoogst van Europa, dus theoretisch gezien houd je hier de klimaatsverandering het langst uit.