Test Kia Carens 1.6 GDI

Test Kia Carens 1.6 GDI

2019-02-14T20:18:57+00:0014 Feb 2019, 18:30|Categories: Kia|
In de maand maart van dit jaar verscheen in de showroom de nieuwe Kia Carens. Een auto die qua uiterlijk niet te vergelijken is met zijn voorganger. De nieuwe Kia Carens ziet er uit als een sportieve MPV die multifunctioneel inzetbaar is en waar het getal 7 centraal staat; 7 zitplaatsen, 7 jaar garantie en 7 jaar updates van de navigatie.
Kia heeft waargemaakt wat de MPV rijder wil: een betrouwbare auto die er goed uitziet en niet te veel kost. Een MPV er sportief uit laten zien is voor iedere autofabrikant een uitdaging. Dit komt doordat er bij een MPV de ruimte en de hoogte vaak centraal staan. Kia heeft goed haar best gedaan een sportief uiterlijk mee te geven aan de Carens, hierdoor word de auto geen saai kindertransport. Dit is gedaan door de Carens te voorzien van grote koplampen die sportief zijn afgewerkt, een mooie grille en hier en daar wat chroom.
Van de opvallende buitenkant van de Carens is binnen de auto weinig te merken. Het dashboard siert zich door haar eenvoud en biedt niet veel spanning. De knoppen die zijn aangebracht in de Carens zijn groot en eenvoudig in bediening. Dit is ook weer terug te zien in het navigatiesysteem, eenvoud staat centraal en het werkt snel en soepel. Ook is er door Kia nagedacht over de praktische ruimte indeling; overal zijn vakjes en bekerhouders aangebracht en is er veel ruimte bespaard door het plaatsen van een elektrische parkeerrem. Het stuur daarin tegen zit vol knopjes en functies waardoor het een drukke bedoening wordt en de nodige aandacht opeist. De stoelen van de berijder en de bijrijder zitten goed en de beenruimte is riant. Een persoon met een lengte van twee meter kan gerust met gestrekte benen de voorstoel bezetten.
Ook over de stoelen erachter mag helemaal niet geklaagd worden. De achterstoelen zitten goed en zijn verstelbaar. De laadruimte die zich achter de eerste bank bevind is zeer aanzienlijk en prachtig gelijkvloers. Door middel van het trekken aan twee koortjes worden en twee achterstoelen naar boven getoverd wat de Carens een zevenzitter maakt. Deze stoelen zijn standaard aanwezig in de Carens, er hoeft hiervoor niet extra te worden bijbetaald zoals bij veel concurrenten te zien is. Kia scoort met de Carens ook zeker in praktisch opzicht erg goed. Alle stoelen zijn los van elkaar naar beneden te klappen en dit biedt een zee aan ruimte. Ook de bijrijderstoel kan helemaal naar beneden worden geklapt zodat er bijvoorbeeld ook een tapijt of doos van de IKEA kan worden meegenomen.
Het testverbruik met de Carens komt neer op 7.1 liter op 100 km dus ongeveer 1 op 14, dit kan zeker zuinig worden genoemd. Door een functie die Kia heeft ingebouwd in haar nieuwe Carens kan ieder het stuur aanpassen aan verschillende stuurmogelijkheden, er bestaan 3 instelbare functies; sportnormaal en comfort. Bij de eerste gaat het sturen sportief en reageert de auto direct en snel, normaal zit er goed tussenin en bij comfort gaat het sturen vrij indirect en bijzonder licht. Het testmodel waar door ons in gereden werd is de 1.6 liter direct ingespoten benzinemotor met een vermogen van 135 pk. Er kan ook gekozen worden voor de 2.0 liter uitvoering met 166 pk of men kan kiezen voor een dieselmotor met 115 pk of met 136 pk. De Carens wordt standaard geleverd met een 6 versnellingsbak maar is ook leverbaar in automaat. De Carens is duidelijk niet gebouwd voor sportief weggedrag. Dit is goed te merken aan het gasrespons. Deze is niet optimaal en het duurt even voordat de auto een beetje tempo gaat maken. Van 0 tot 100 wordt bereikt in 11,8 seconden. Wat opvalt is dat de Carens qua rijcomfort weinig te wensen overhoudt. De wind en de motor zijn amper te horen in de auto en het schakelen gaat soepel. Ook hoeft men niet bang te zijn voor rondvliegende kindertandjes bij de eerste de beste verkeersdrempel, de vering werkt namelijk bijzonder goed.
Kia Carens is een aanrader voor de persoon die tegen een goede prijs een goede auto wil rijden. De basisprijs van de Carens ligt rond de 24 duizend euro. Ten aanzien van de concurrenten zoals de Ford Grand C-Max, de Renault Grand Scenic en de Citroen C4 Grand Picasso is de Kia Carens duidelijk de goedkoopste. Toch nog goedkoper? Dan kan er gekozen worden voor de Dacia Lodgy maar deze is qua afwerking niet te vergelijken met de strakke Carens.

Plus punten

  • Ruimte
  • Alle stoelen inklapbaar
  • Lage basisprijs

Min punten

  • Eenvoudig dashboard
  • Weinig pit