Kia maakt steeds betere auto’s voor de Europese markt. Een toenemend aantal mensen is enthousiast over het Zuid-Koreaanse merk, vanwege de snel toegenomen bouwkwaliteit en de fijne rij-eigenschappen. Het is een merk in opmars. Ook op elektrisch gebied doet het merk mee, met modellen zoals de Kia Soul EV en Niro EV. Wij rijden ditmaal nog in auto met een conventionele verbrandingsmotor, een 1.4 T-GDi. Deze motor staat bekend als gretig en capabel genoeg voor de Nederlandse markt. In combinatie met zijn carrosserievorm is dit een interessante optie voor veel kopers. We staan als land toch bekend als liefhebbers van veel ruimte en praktisch gebruikersgemak.

De Kia Proceed 1.4 T-GDi heeft een benzinemotor met 140pk en sprint daarmee in 9,4 seconden van nul tot honderd. De topsnelheid van 206 kilometer per uur is zelfs bovengemiddeld. Je komt in elk geval niets tekort in deze Kia op het gebied van de motor. De viercilinder doet zijn werk in behoorlijke rust en stilte en hoeft niet vaak hard te werken. Daardoor blijft het verbruik beperkt met in de praktijk een liter op 15 kilometer. Netjes voor een auto van dit formaat en met een gewicht van 1282 kilo. Niet dat dat zwaar is overigens, want een Golf weegt nog een tikje meer. Je merkt aan alles dat de auto bedoeld is om te concurreren met modellen zoals de Volkswagen Golf. De actieradius van deze Zuid-Koreaan bedraagt overigens 750 kilometer, dus je zult niet vaak aan de pomp staan. Althans, dat ligt eraan of je een diesel gewend bent. Maar over het algemeen weinig reden tot klagen.

De automaat is een zeventraps met dubbele koppeling. Deze schakelt naadloos op en versnellen gaat zonder schokken. De automaat hoeft weinig te twijfelen over welk verzet er moet worden gekozen. Verder valt ook positief op dat de bagageruimte 625 liter bedraagt. Je hoeft dus niet op te letten qua bagage bij een weekendje weg. De luxe is trouwens overweldigend, vrijwel alle opties die je je zou kunnen wensen zijn aanwezig. Stuurwiel verwarming en stoelverwarming zijn doorgaans populair bij de redactie, en verder mag adaptieve cruise controle met lane keep assist ook niet ontbreken. Fijn dat Kia z’n auto’s altijd zo luxe uitrust, voor relatief weinig geld. Een afgeladen Kia Proceed met de 1.4 T-GDi motor in deze fraaie kleur heeft een catalogusprijs van 36 duizend euro. Daarvoor krijg je vrijwel alle denkbare opties en beschik je over een ruime stationwagen die ook erg fijn rijdt. Want het is erg comfortabel toeven in de Kia Proceed. Je rijdt gemakkelijk naar Zuid Frankrijk, zonder al teveel moeite. Complimenten aan Kia!