Wanneer een bestaand model al even op de markt is en de verkoop daarvan begint terug te lopen verzinnen autofabrikanten van alles om die neerwaartse gang zo lang mogelijk uit te stellen. Marketingtrucs als voorraadkorting of ‘nieuwe’ actiemodellen worden steevast gebruikt om de verkoop op peil te houden. Zo is de vierde generatie Mazda MX-5 alweer sinds 2015 op de markt en nu komt Mazda met een heuse gelimiteerde editie. De speciale MX-5 luistert naar de naam Sakura en er komen slechts 25 exemplaren bestemd voor de Nederlandse markt. Is de MX-5 Sakura slechts een vorm van marketing of is deze limited edition echt de moeite waard?

Mazda levert de gelimiteerde Sakura alleen met de 1.5 benzinemotor die gekoppeld is aan die heerlijke handgeschakelede 6-bak. Daarnaast is de Sakura herkenbaar aan het kersenrode dakje en het nappa lederen interieur. Bovendien is de gelimiteerde MX-5 standaard uitgerust met 16 inch lichtmetalen velgen, 9 Bose-luidsprekers en een 7 inch touchscreen. Vooral het kersenrode dak maakt deze MX-5 bijzonder, de combinatie van de donkergrijze kleur van de testauto met het opvallende dakje oogt fantastisch.

Met de naam Sakura en de dieprode softtop refereren de Japanners aan de kersenboom. De roze en witte bloemen van boom markeren in het Aziatische land het begin van de lente. De kersenbloesem kenmerkt zich door een korte bloeiperiode en staat daarom symbool voor genieten van het leven. Deze symbolische gedachte is de roadster op het lijf geschreven, de Mazda MX-5 is toch eigenlijk de belichaming van levensgenot. Zelf al vroeg in het jaar, rijdend over bochtige dijkjes, met je haar in de wind, veel beter dan dit wordt het niet.

Voor de puristen is de Mazda MX-5 misschien wel de beste ‘betaalbare’ stuurmansauto. Betaalbaar als in een vanafprijs van iets meer dan €31.000,-. Deze gelimiteerde MX-5 rijdt de showroom uit vanaf €36.000,- en een beetje. Voor die meerpijs krijg je dan wel een waslijst aan opties en bovendien is het één van de 25 stuks. Een genummerde badge tussen de voorstoelen en een sleutelhanger met het bijbehorende nummer zorgen voor het gelimiteerde gevoel. Maar eigenlijk is het toch die prachtige kersenrode kap waarmee deze Mazda MX-5 zich onderscheidt, heel bijzonder!