Als het om het winnen van prijzen gaat, is de zesde generatie van de Opel Corsa uitstekend van start gegaan. De internationale vakjury van Autobest heeft de nieuwe Opel Corsa namelijk uitgeroepen tot ‘Beste Koop van 2020’. Met slechts 157 punten verschil eindigt de Corsa net vóór zijn Franse familielid, de Peugeot 208. Dat de scores van de twee auto’s zo dichtbij elkaar zitten komt niet geheel als een verrassing daar de Opel Corsa veel componenten deelt met de 208. De eerste Corsa van PSA; Franse frivoliteit of blijft het bij Duitse degelijkheid?

Hoewel de auto op hetzelfde onderstel staat als de Peugeot 208 is de Opel Corsa van buiten een compleet andere auto. We spreken hier dan absoluut niet van ‘badge engineering’, sterker nog, van voren is de Opel Corsa helemaal in lijn met de ander modellen van het merk uit Rüsselsheim. De testauto die wij bij ons hebben is uitgerust in Opel’s GS Line en is bovendien geüpgraded met 17” lichtmetalen velgen en een contrasterend zwart dak. Die GS Line bestaat onder andere uit zwarte spiegelkappen, sportstoelen en een donkergekleurde hemel. Dit alles zorgt voor een zeer sportief ogende auto.

Het sportieve uiterlijk van de testauto doet vermoeden dat de Opel Corsa ook lekker sportief rijdt en niets is minder waar. De besturing van de Opel Corsa is lekker scherp en direct en biedt daardoor echt wel rijplezier. Ondanks dat de Corsa zijn platform deelt met de Peugeot 208 is het onderstel van de Opel Corsa toch echt wat harder. Dat gaat ten koste van iets van het comfort, maar het komt het rijgedrag echt ten goede. Onze testauto beschikt bovendien over de 130pk sterke 1.2 driecilinder van PSA met standaard een 8-traps automaat met koppelomvormer. Een fijne aandrijflijn met meer dan genoeg vermogen en een automaat die prima zijn werk doet bij normale omstandigheden. Bij iets sportiever gebruik, waar die 130pk en het rijgedrag van de Opel Corsa wel tot uitnodigen, laat die automaat het soms even afweten.

Aangezien een OPC of GSi variant tot nu toe nog toekomstmuziek is, blijft de testauto met 130pk voorlopig de meest krachtige Opel Corsa. Die 130pk sterke driecilinder levert prima prestaties; 0-100 in 8,7 seconde en een topsnelheid van maar liefst 208 km/u. Ook qua verbruik kan de Opel Corsa nette cijfers overleggen; 1 op 22 voor gecombineerd verbruik aldus de fabrieksopgave. In de praktijk noteren we een gecombineerd verbruik van 1 op 17. Andere mogelijkheden op benzinegebied zijn er in de vorm van een 1.2 driecilinder met 75pk en handgeschakelde 5-bak of de 1.2 driecilinder met 100pk met handgeschakelde 6-bak. Die laatste is optioneel leverbaar met dezelfde 8-traps automaat als in onze testauto. Ook levert Opel een diesel in de Corsa, dit is de 1.5 liter viercilinder met 100pk.

Op het gebied van ruimte ontlopen de Opel Corsa en de Peugeot 208 logischerwijs elkaar niet heel veel. Op de achterbank is het als volwassene tijdens korte ritten goed uit te houden. Een lange vakantietrip naar Zuid-Frankrijk wordt dan weer niet aanbevolen daar er gewoon niet heel veel beenruimte is. De bagageruimte van de Opel is met 309 liter niet de grootste, maar ook zeker niet de kleinste in zijn segment. Ter vergelijking de Peugeot 208 beschikt over een bagageruimte die 265 liter groot is.

PSA zet de Opel Corsa qua prijs net iets lager in de markt dan de Peugeot 208. De Corsa is namelijk verkrijgbaar vanaf €16.999,- ten opzichte van €17.980,- voor de Peugeot. Andere concurrenten zoals de Seat Ibiza en Renault Clio zijn verkrijgbaar vanaf respectievelijk €16.660 en €17.890,-. Net als bij zijn concurrenten geldt ook dat de Corsa een beetje moet aankleden om het een leuke auto te maken. Met uitrustingspakketten als ‘Elegance’ of de GS Line de Corsa echt een volwassen auto met onder meer 16” lichtmetalen velgen, een 7” Touchscreen en veiligheidssystemen als rijbaanassistentie, botspreventie en voetgangersdetectie. Bovendien krijg je dan de buitengewoon felle LED-koplampen met grootlicht assistent.

De nieuwe Opel Corsa heeft met zijn onderstel en aandrijflijn fijne onderdelen uit de stal van PSA weten te bemachtigen. Door het onderstel en besturing iets anders te configureren heeft Opel ervoor gezorgd dat de nieuwe Opel Corsa een leuk rijdende en best wel dynamische hatchback is geworden.