De Renault Espace heeft een rijke historie en staat bekend om zijn elegante ontwerp en moderne uitstraling, maar het is vooral het interieur dat de aandacht trekt. Het prachtige interieur van de Espace is een hoogtepunt van de auto, want het wordt gekenmerkt door gebruik van hoogwaardige materialen en doordachte ontwerp elementen. Van de zachte aanraking van het dashboard tot de verfijnde afwerking van de stoelen, elk detail straalt klasse uit en biedt een luxe rijervaring die best hoogstaand is in zijn klasse.

Naast het oogstrelende interieur biedt de Renault Espace ook best prima prestaties onder de motorkap. Met een vitale driecilinder motor levert de Espace krachtige prestaties en een responsieve rijervaring. De motor reageert snel op het gaspedaal en biedt voldoende vermogen om soepel door het verkeer te manoeuvreren en snelwegritten met gemak aan te kunnen. Het vermogen is goed afgestemd op het formaat van de auto, waardoor een gebalanceerde en dynamische rijervaring wordt geboden die zowel in de stad als op lange afstanden indruk maakt. Wel is de motor soms wat gehorig.

Een ander hoogtepunt van de Renault Espace is het prima comfort dat hij biedt aan zijn inzittenden. Met een uitgebalanceerde ophanging en geavanceerde geluidsisolatie zorgt de Espace voor een soepele en stille rit, zelfs op oneffen wegen en bij hogere snelheden. De stoelen zijn ergonomisch ontworpen en bieden uitstekende ondersteuning, zelfs tijdens lange ritten, wat ervoor zorgt dat aangenaam rijden geldt voor zowel de bestuurder als de passagiers.

Ondanks deze aanbevelingen zijn er ook enkele aspecten van de Renault Espace die we wat minder kunnen waarderen. Een van die elementen is de beperkte ruimte op de achterste twee zitplaatsen. Hoewel de Espace ruimte biedt aan zeven passagiers, kunnen de achterste rijen krap aanvoelen voor volwassenen, vooral tijdens langere ritten. Dit kan een nadeel zijn voor gezinnen die regelmatig reizen met zeven personen aan boord.

Een ander punt van aandacht is het geluidsniveau van de motor, vooral bij modellen met een driecilinder motor. Bij het vol vloeren van het gaspedaal kan het geluidsniveau binnenin de cabine soms wat hinderlijk doordringen, vooral bij acceleratie of hogere snelheden. Het verschil en onderscheid tussen de Renault Espace en zijn nauwe verwant, de Austral, is beperkt. Beide modellen delen dezelfde carrosserie, deze is echter wat doorgetrokken bij de Espace. Ideaal voor de fabrikant, want nu is de Espace vrij makkelijk te fabriceren.

Samenvattend biedt Renault Espace een mix van stijl, prestaties en comfort, waardoor het een aantrekkelijke keuze is binnen zijn segment. Zeker gezien z’n rijke historie en het feit dat Renault echt goed bezig is de laatste tijd. Het prachtige interieur, de krachtige motor en het comfortabele rijgedrag maken het tot een optie op de shortlist voor gezinnen en zakelijke gebruikers die op zoek zijn naar een ruime en veelzijdige auto. Tel daarbij het rijke interieur met de voortreffelijk zittende stoelen op, en je hebt een leuke auto voor het hele gezin. Die bovendien met geavanceerde techniek is uitgerust, waarmee wij een score behaalden van 1 op 18. Dat is met name te halen op lange afstanden, want op de kortere afstanden is 1 op 14 realistischer. Voor hen die de EV nog niet aandurven is dit een interessant aanbod.