Het gaat steeds beter met Volvo in Nederland. Ook wereldwijd doen de verkoopcijfers het goed. Er is veel aandacht voor de 2020 visie van het merk. In de weg naar een veiliger toekomst heeft Volvo het streven om aantal verkeersdoden in een Volvo te reduceren naar nul. Een ambitieus, maar haalbaar doel. In 2020 communiceren Volvo’s met elkaar binnen Europa om op die manier gegevensuitwisseling mogelijk te maken.

Terug naar de Volvo V60 die de hoofdrol speelt in deze test. De auto is bijzonder fraai ontworpen. Het lijkt een V90, maar dan een stukje kleiner. De proporties zijn daardoor nog beter in verhouding. We oogsten erg veel lof voor dit model, die complimenten kan Volvo alvast in zijn zak steken. Ook het interieur is weelderig, maar wel identiek aan dat van andere modellen van het Zweedse merk. Is dat saai? Ja, wel een beetje. Maar aangezien de ergonomie en afwerking van een zeer hoog niveau is, klagen wij niet. Het geluidssysteem van Bowers & Wilkens is fenomenaal, alsof je in een concertzaal zit.

We hebben gekozen voor de meest krachtige variant, de T5 met 250pk. Deze motor voldoet meer dan voldoende voor het Nederlandse verkeer. De versnellingsbak is net iets minder snel dan concurrentie, en schakelt met een lichte hapering. Dat is niet storend, maar het valt wel op. Verder zijn we erg tevreden over de motor. Hij pakt snel op en is behoorlijk vlot. Ook het verbruik ligt met 1 op 12 vrij laag. Het stuurgedrag is wel wat indirect, ook merken we dat de lane keep assist meestal heel goed functioneert, maar soms ook wat minder. In dat geval stuurt het systeem opeens niet meer mee, wat natuurlijk even schrikken is. Toch went het snel.

De positionering van de V60 is naast die van de stationversies van de Audi A4, BMW 3-serie en Mercedes C-klasse. Toch zijn we ervan overtuigd dat Volvo van deze concurrenten de baas zal blijven. De afwerking is zeer goed, het stuur- en rijgedrag eveneens en ook de prijsstelling is bijzonder scherp. Daardoor kan je al een afgeladen V60 met deze krachtige 250pk motor én automaat en alle denkbare opties (zoals pilot assist, lane keep, stoelventilatie, lederen bekleding, wegklapbare trekhaak en een open dak) voor slechts 70 duizend euro bestellen. Veel omstanders dachten dat de V60 richting de ton zou gaan, maar niets is dus minder waar. Tel uit je winst!