Meer dan 40 jaar heeft oud-generaal Mart de Kruif bij Defensie gediend. Hij heeft in die tijd enorm veel ervaring opgedaan in verschillende landen. Wij bevragen hem op zijn liefde voor auto’s.

De lijst met auto’s die Mart heeft gehad is lang. Zijn eerste auto was een Volvo Amazon. Later volgden een een Datsun Cherry, Mitsubishi Galant met spoiler en een Volvo V70. Deze auto heeft meer dan 600.000 kilometer achter de rug en is nodig aan vervanging toe. Gedacht wordt aan een Hyundai Tucson. Mart praat honderduit en is enthousiast. In zijn carriere bij Defensie heeft hij jarenlang met diverse auto’s gereden en deze ook onderhouden. In de jaren ‘ 70 en ‘ 80 was dat met name in Nederland en Duitsland, later volgden ook andere plaatsen waar hij als commandant en later als generaal werkte. Sommige markante auto’s noemt hij met nadruk. “De Mercedes G-klasse, dat was echt een fantastische auto”, zegt de Kruif. De gepensioneerde generaal komt bevlogen over en spreekt met passie over zijn voormalige werk.

Momenteel is de Kruif op zoek naar een nieuwe auto. Hij denkt na over een Hyundai Tucson hybride. “Een fijne auto met goede techniek. Het lijkt me wel wat.” Zelf hebben we voor de gelegenheid een Volvo XC40 Recharge meegenomen. Het gaat om de versie met Single motor en 78kW accu. Een efficiente aandrijflijn, zolang het niet te hard gaat. Want dan kom je zomaar op de 30kWh per honderd kilometer. De actieradius bedraagt 350 kilometer. Mart wijst op zijn werk bij Defensie: “We moesten altijd met een volle tank klaarstaan. Dus nadat je stilstaat, alles voltanken en daarna pas pauze gaan houden. Altijd in opperste staat van paraatheid.”

Over de lak van de Volvo XC40 Recharge is Mart lovend: “die kleur staat ‘m goed.” We staan op een drukke weg waarbij de Kruif telkens alert blijft en de fotograaf waarschuwt voor aankomend verkeer. “Het is hier best druk, eigenlijk wat te druk.” Terug naar zijn autohistorie. “De Mitsubishi Galant was echt een vreemde auto, althans in de uitvoering die wij reden. Had een bijzondere spoiler achterop en kreeg bij ons een bijnaam.” De meest warme gevoelens heeft de Kruif toch echt bij het merk Volvo. “De V70 was een ideale auto. Voor ons en voor de kinderen. Echt een topwagen. Vaak lieten we de kinderen de Volvo drukke garages inrijden.” Zijn vrouw vult aan: “Als ze met deze auto kunnen inparkeren in een drukke garage, kunnen ze dat met elke auto. Zo lieten we ze oefenen”, besluit mevrouw de Kruif.

Verder bezit de familie de Kruif nog een Honda Civic. “Driecilinder. Een beetje apart, maar wel enorm zuinig.” De volgende auto wordt in die hoek gezocht. “Hybride techniek is betrouwbaar. Daar voelen we voor.” We zijn benieuwd welke keuze het gaat worden.