De NIO ET5 is een opvallende speler in de snelgroeiende wereld van elektrische voertuigen van Chinese komaf. Met zijn futuristische design en een indrukwekkend actieradius, belooft deze sedan een spannende rijervaring. Laten we beginnen met het uiterlijk. De NIO ET5 heeft een prachtig, modern design dat zeker de aandacht trekt. Met zijn strakke lijnen, agressieve voorkant en elegante achterkant straalt de auto een gevoel van luxe en innovatie uit. De keuze voor hoogwaardige materialen in het interieur versterkt deze indruk. De cabine is ruim en biedt een comfortabele setting voor zowel bestuurder als passagiers. De stoelen zijn goed gevormd en bieden uitstekende ondersteuning, waardoor lange ritten minder vermoeiend zijn.

De afwerking in het interieur is tot in de details verzorgd. Het digitale dashboard is overzichtelijk en goed geïntegreerd, maar het valt op dat op een enkele plaats de materialen net iets minder goed aanvoelen dan we gewend zijn. De ergonomie is over het algemeen goed, maar er zijn momenten waarop je even moet zoeken naar de juiste functionaliteit in het scherm, vooral tijdens het rijden. Toch is dit met name een kwestie van gewenning.

Als het gaat om de rijervaring, biedt de NIO ET5 een neutrale stuurervaring en comfortabel onderstel. De auto is uitgerust met een krachtige elektromotor die een soepele acceleratie mogelijk maakt. Je voelt een onmiddellijke respons wanneer je het stroompedaal indrukt, en de auto kan snel inhalen zonder enige moeite. De vierwielaangedreven auto heeft elektrische aandrijflijn, heeft een WLTP actieradius van 456 km en levert een maximum vermogen van 360 kW (490 pk) en een maximum koppel van 700 Nm. Wij rijden in de netto 70 kWh grote versie, je kunt ook kiezen voor een accu met 95 kWh netto, maar dan drijft de prijs flink op. Het sturen is prettig, maar niet bijzonder sportief; het heeft een zekere mate van gevoeligheid, wat bijdraagt aan de algehele rijervaring.

Een van de belangrijkste verkooppunten van de ET5 is het bereik. Met een WLTP actieradius van ongeveer 450 km op een volle lading, is het een prima keuze, maar vooral de mogelijkheid om je accu te wisselen is nieuw. Dit biedt gemoedsrust voor lange ritten en dagelijkse gebruik. Echter, dit moet wel worden afgewogen tegen het feit dat het verbruik relatief hoog is. Hoger dan bijvoorbeeld bij Tesla. Hoewel het bereik dus op papier best indrukwekkend is, merk je dat je soms meer energie verbruikt dan verwacht, vooral bij sportiever rijgedrag. Net wat hoger dan veel concurrenten.

De NIO ET5 is uitgerust met een uitgebreide set camera’s en sensoren die rondom de auto zijn geplaatst. Hoewel dit bijdraagt aan de veiligheid en de mogelijkheden van autonome rijtechnologie, zijn deze camera’s ook een beetje opvallend en kunnen ze afbreuk doen aan de esthetiek van het voertuig. Het is een duidelijke poging om een technologie pionier te zijn, maar het kan de auto ook een wat overbelaste uitstraling geven. In een tijd waarin minimalisme en eenvoud vaak gewaardeerd worden, kan dit designkeuze controversieel zijn.

Een ander belangrijk punt is de prijs. De NIO ET5 bevindt zich in een hogere prijsklasse, waardoor hij zich moet bewijzen als de bovenliggende partij als het gaat om gevestigde namen zoals de Tesla Model 3. Hoewel de NIO verschillende sterke punten heeft, zoals design en actieradius, maakt de prijs het moeilijk om goed te concurreren met andere spelers in dit segment. Veel potentiële kopers zullen zich afvragen of de extra kosten rechtvaardig zijn, vooral als je kijkt naar de vergelijkbare technologieën en functies die concurrenten bieden. Ook gaat het natuurlijk om een nieuw merk, waarbij de ervaring ontbreekt. Dat maakt dat veel kopers nog even de kat uit d boom kijken.

De NIO ET5 is ongetwijfeld een moderne en aantrekkelijke elektrische auto met een mooi ontwerp, een uitstekende actieradius en een comfortabele rijervaring. Echter, het relatief hoge verbruik, de opvallende aanwezigheid van tal van camera’s en de prijs kunnen belemmeringen vormen voor veel kopers. Terwijl NIO een sterke speler is, blijft het de vraag of het voldoende is om zich te onderscheiden in een steeds concurrerender wordende markt. Voor wie op zoek is naar een stijlvolle en comfortabele elektrische sedan met een groot bereik, is de NIO ET5 het overwegen waard, maar er zijn zeker andere opties die meer waar voor hun geld bieden.