De Abarth Punto Evo EsseEsse is een scheurijzer met een vermogen van 170 pk. Dit vermogen in combinatie met een topsnelheid van 217 km/u en het stoere uiterlijk maakt deze Italiaan onweerstaanbaar. Deze auto is uitgerust met een EsseEsse kit wat kortweg naast een veel sportiever uiterlijk ook 15 pk’s extra en 20 Nm meer koppel brengt.  Deze kit resulteert dan ook in een compleet andere auto dan de gewone Abarth. De term EsseEsse staat dan ook niet voor niets voor SuperSport!

Het is eerste wat opvalt als je de auto start is het zware geronk van de motor wat door een Ferrari ontwikkelde dubbele uitlaat naar buiten geblazen wordt. Bij het wegrijden is het dan ook verleidelijk om het gaspedaal volledig te vloeren waarbij je met kracht achter in je stoel  wordt gedrukt.

De vormgeving en de tuning in combinatie met het geweldige geluid van deze auto zorgt er voor dat deze auto veel bekijks trekt als u door een drukke straat rijdt. Wat aan deze auto ook opvalt is dat het beeldmerk  Abarth op diverse plaatsen stilistisch terugkomt.  Zowel op als in de auto is geen enkel teken van fiat terug te vinden. Bij Abarth zullen ze het dan ook niet waarderen als u over een Fiat spreekt.

Bij het interieur komen we meteen bij  een groot minpunt van deze auto: de voorstoelen. Deze kuipstoelen maken een sportieve indruk maar zitten niet echt comfortabel. Dit wordt veroorzaakt door de vrij korte rugleuning, die waarschijnlijk is afgestemd op de wat kleinere Italianen. De auto beschikt over de meeste standaardvoorzieningen, maar de toch wel noodzakelijke navigatie en airconditioning zijn niet bij de prijs inbegrepen. Een groot pluspunt van de Abarth Punto Evo EsseEsse is de ruimt achterin, waar de beenruimt  in tegenstelling tot de Fiat 500 Abarth EsseEsse ruim voldoende is. Ook de kofferbak beschikt over beduidend meer ruimte.

De score van deze auto op het gebied van stuurgedrag en wegligging is ruim voldoende. Als je op strakke asfaltwegen rijdt ligt deze auto als een blok op de weg. De oorzaak hiervan ligt in het extra massieve onderstel en de stugge veren die de EeseEsse kit met zich meebrengt. Een nadeel hiervan  is wel dat je op minder gladde wegen elke oneffenheid  voelt.

De Abarth Punto Evo EsseEsse heeft een 1.4 liter turbo moter met 170 pk (125kw) tot haar beschikking, met een maximum koppel van 270Nm. Dit alles zorgt voor een snelle acceleratie van       0-100 km/h in 7.5 sec. Dit is zoals al eerder vermeld grotendeels te danken aan de EssEesse kit die erin zit, die met dit alles zijn prijs van 4.500 euro zeker waard is. Deze auto beschikt over zoveel power dat bij maximaal optrekken de auto minder stuurgevoel geeft. Vooral in krappe bochten en met een nat wegdek heb je bij een sportieve rijstijl te maken met veel onderstuur, maar dat weet de auto ook weer uitstekend te corrigeren.  Het motorblok beschikt over 6 versnellingen en is volledig handgeschakeld wat een dynamische rijder in deze auto zeker zal waarderen. Het voordeel van deze 6-bak is dat de motor ook in een hoge versnelling nog voldoende explosiviteit heeft.

De auto beschikt over de mogelijkheid om te switchen tussen een sport- en normale stand. Bij het gebruik van de S-stand beschikt de motor, zoals al eerder vermeld, over veel vermogen. Bij het gebruik van de N-stand is dit aanzienlijk minder. Een groot voordeel van deze stand is wel dat zo de benzine slurpende motor enigszins in het gareel gehouden kan worden. Tijdens onze testperiode kwamen we uit op een verbruik van 10.5 liter per 100 kilometer,  wat overigens sterk verschilt met de fabrieksopgave die 8.1 liter per 100 kilometer vermeld!

Maar dan de hamvraag: kopen of niet? Voor de sportieve rijder is deze auto zeker een aanradar.  Uit onze ervaringen kunnen wij u vertellen dat je elke dag weer met veel plezier in deze auto stapt. Om deze auto op uw oprit te hebben betaalt u dan al wel gauw een prijs van circa 27.000 euro.  Voor de wat langere afstanden is deze auto echter minder aan te raden, omdat het strakke onderstel en de voorstoelen daarvoor niet het gewenste comfort bieden. Maar alleen door de unieke sportieve look is deze Abarth Punto Evo EsseEsse de overweging minimaal waard!

Specificaties:

Cilinders: 4

Cilinderinhoud: 1368 cm3

Max. vermogen: 125 kw (170pk) bij 5750 tpm

Max. Koppel: 272 Nm  bij 3.000 tpm

Acceleratie 0-100km/u: 7.7 sec

Topsnelheid: 215 km/u

Verbruik:  8.1 liter op op 100 km

Testverbruik: 10.5 liter op 100 km

Nieuwprijs: circa 27.000 euro