De redactie van Autoverhaal heeft vanaf mei 2012 maar liefst een jaar lang de beschikking over een Audi A8 3.0 TDI. De A8 is uitgerust met een drie liter dieselmotor met 204pk en is qua uitstoot een van de schoonste in zijn klasse. Wij zoeken de komende tijd of dit behelpen is en hoe deze motor zich gedraagt in het vlaggenschip van Audi. Ook kijken we naar verbruik, praktisch gemak, het onderstel, het interieur en exterieur.

We schrijven verschillende verhalen over de belevenissen met deze auto. Bovendien zetten we de A8 tegen concurrenten en andere opvallende auto’s. Zo hebben we de dwerg tegen de reus gezet: een dubbeltest met de Audi A1 1.6 TDI versus onze A8. Ook hebben we de Duitser tegen hoog bezoek van Britse komaf doen strijden, de Audi A8 ging de strijd aan met de Jaguar XJ. Verder nam de A8 het op tegen concurrentie van eigen bodem, zoals de Mercedes S250 CDI en de BMW 730d.

Verbruik: Gemiddeld hebben we 7,7 liter per honderd kilometer verbruikt over een afstand van 12.234 kilometer, een zeer nette score dus

Update 26.785 kilometer: Mogelijk door de winterse omstandigheden is het gemiddelde verbruik gestegen naar 7,9 liter per honderd kilometer over ruim vijfentwintigduizend kilometer.

Storingen: We hebben een aantal storingen in het motormanagement systeem gehad, waardoor we enkele malen naar de garage zijn geweest. De service was overigens uitstekend.

Update 46.785 kilometer: Geen storingen meer gehad.

Testen: We hebben de Audi A8 tegen andere Duitse concurrenten ingezet zoals bijvoorbeeld de Mercedes S-klasse en de BMW 7-serie. De Audi moet het in beide gevallen afleggen tegen de concurrenten als het gaat om uitstraling en performance, maar wint het op motorisch gebied van de Mercedes S250 CDI. De BMW 730d blijkt een echte stuurmansauto, een predicaat die de A8 niet kan waarmaken. Lees voor onze uitgebreide bevindingen de dubbeltesten die te vinden zijn onder het kopje ‘Autotests’ en kies dan voor ‘Mercedes’ of ‘BMW’.