Steeds meer elektrische auto’s zijn afkomstig uit Azië, en de snelheid van innovatie is hoog. Des te meer reden voor Europese autobouwers om niet stil te zitten. In de subcompacte klasse is het volume en de potentie groot, want er zijn nog niet zoveel spelers in dit segment die een volledig elektrische auto aanbieden. Er is de Dacia Spring natuurlijk, maar de wegligging van dat model is niet zo volwassen. Dan heb je nog de Dongfeng Box, die volgens de eerste berichten het vrij goed doet, maar waar je wel inlevert op zaken als snellaadtechniek en moet de interface en de techniek van de Chinees je bevallen. Bovendien is het merk onbekend. Anders is dat bij Citroën. Daar is de C3 al decennialang een begrip in de autowereld. Voortaan is aan dat model een elektrische variant toegevoegd, de zogeheten e-C3. Deze versie moet het publiek trekken dat niet de hoofdprijs wil betalen, maar wel voldoende ruimte wenst. De e-C3 Aircross is nog wat ruimer, met 7 zitplaatsen en 460 liter bagageruimte. Bovendien als EV onder de 30 mille verkrijgbaar.

Aan boord van de Citroën e-C3 vinden we altijd een 44kWh netto batterij. Die levert een bescheiden 113pk, waarmee het 1383 kilo wegende subcompacte stadsautootje in een rustige 11 seconden vanuit nul naar 100 kilometer per uur weet op te trekken. De topsnelheid is overigens uiterst bescheiden, want die meet 135 kilometer per uur. ‘S avonds op de snelweg is er in elk geval geen risico dat je te hard rijdt, zullen we maar zeggen. Dat is ook een voordeel in een tijd waarin de prijzen voor boetes steeds verder stijgen. Bovendien heb je in Nederland niet meer nodig. Achterin de reguliere e-C3 gaat 310 liter, een stukje minder dan de 460 liter die de Aircross variant biedt. Alleen al daarom is ons advies je goed te informeren over de mogelijkheid om voor de Aircross te gaan. Later verschijnt hierover een test op deze website.

Copyright William Crozes @ Continental Productions
Het verbruik is niet af te lezen op de boordcomputer, wat best wel een gemis is. Na een berekening aan de laadpaal kwamen we ongeveer uit op 20 kWh per 100 kilometer, over een traject die zowel over de snelweg als binnendoor ging. In dat geval is de actieradius niet overdreven, met zo’n 220 kilometer. Dat deed een Hyundai IONIQ Electric ( de traditionele IONIQ) ook in 2017 met een 27 kWh grote accu. Toch moet daarbij wel aangemerkt worden dat zuiniger rijden ook goed mogelijk is, waarbij je al snel over de 300 kilometer actieradius gaat. Een paar zaken vallen verder op. Het scherm is behoorlijk basic maar beschikt gelukkig over Apple Carplay en Android Auto. Daarnaast zijn de functies in het scherm erg beperkt. De tijd op het infotainmentscherm hadden we gelijk gezegd met die van onze mobiele telefoon, maar gek genoeg ging de tijd vooruitlopen op die van de telefoon. Piepjes voor te snel rijden worden zoals de wet voorschrijft elke rit opnieuw geactiveerd, maar dankzij een makkelijke sneltoets kan je die snel uitzetten, met één druk op de knop.

Copyright William Crozes @ Continental Productions
Het openen van de deurklink gaat wat lastig, maar we hebben het vermoeden dat we in een pre-productiemodel onderweg zijn. Verder is het zo dat er bij een batterij inhoud van 55% al een minderheid aan streepjes op het scherm voor wat betreft de accu wordt getoond, erg conservatief dus. De climate controle werkt makkelijk, maar is wel pas bij 23 graden warm. Let op bij het activeren van de cruise control, want ondanks het feit dat er een autootje in beeld staat, gaat het niet om adaptieve cruise controle: het systeem houdt geen afstand tot z’n voorganger. Verder rijdt de e-C3 heel prettig en uiterst comfortabel. Je kunt heel gemoedelijk rijden met het model. Het is echt onthaasten. Bovendien is de achterbank ruim, hier kunnen zo een aantal volwassenen mee. Dankzij isofix zet je je kinderzitjes ook gemakkelijk achterin. Voor het (jonge) gezin is deze auto echt een prima keuze, te meer vanwege de prijs. Hij is er al vanaf 23.300, en dan heb je best een bak met ruimte voor dit segment. Vanaf 26.400 euro heb je de e-C3 Aircross, een zevenpersoons EV met maar liefst 460 liter. Daar word je met een groot gezin zeker blij van, die prijzen zien we bijna nooit meer! In dat geval is de e-C3 Aircross zeker een verstandige keuze.

Copyright William Crozes @ Continental Productions