De MINI John Cooper Works Clubman is alweer een tijdje op de markt. Sterker nog, de huidige generatie MINI Clubman dateert uit 2015. Dat model werd in 2019 opgefrist met als grootste verassing de John Cooper Works versie. Die beschikt sinds de update namelijk over dezelfde motor als in de BMW M135i. Niet een subtiele upgrade voor de motor, maar een velen malen krachtigere brommer dus! Afin, die facelift is ook alweer van even geleden en om de verkopen wat aan te wakkeren brengt MINI de John Cooper Works Clubman Thunder Pack, geïnspireerd op de MINI GP. En dat is een kans die wij niet aan ons voorbij laten gaan. In deze test lees je dus alles over de leukste Clubman van allemaal.

Verassing

De verassing wat groot toen het persbericht over de gefacelifte MINI Clubman verscheen. Niet langer een milde 231 PK voor de Clubman JCW, maar een stevige 306 PK. De meeste autofabrikanten grijpen  opfrisbeurt vaak aan om een lichte motorupdate door te voeren. Met als resultaat een lager brandstofverbruik, een klein aantal PK’s extra of een lagere CO-uitstoot. MINI pakte het met de Clubman wat radicaler aan. Het verschil tussen de Cooper S Clubman en de JCW Clubman zou namelijk te klein zijn. En aangezien de gloednieuwe motor uit de BMW M135i moeiteloos tussen de wielen van de Clubman paste was de keuze snel gemaakt. En wat heeft die keuze goed uitgepakt!

 

Vanaf heden dus 306 PK en 450 Nm aan koppel. Wat neerkomt op een winst van +75 PK en +100 Nm, wat een upgrade! Het is daarmee de eerste MINI die de magische grens van 300 PK passeert. Een andere magische grens die doorbroken wordt is de 0-100 tijd.  Door de veel krachtigere krachtbron en de aanwezigheid van launch control schiet de JCW Clubman in 4,9 seconde naar de 100 km/u. Net zo snel als bijvoorbeeld een Porsche 911 (997) van een paar jaar terug. Bovendien is de MINI John Cooper Works Clubman begrensd op een topsnelheid van 250 km/u. Met deze MINI ben je menig weggebruiker te snel af.

Meer dan statistieken

Heel leuk om te vertellen op verjaardagen natuurlijk , al die statistieken. Maar hoe doet ie het op de weg? Nou, erg goed kunnen we zeggen. De MINI JCW Clubman gaat als een speer voorruit, maar is ook in bochten ongelofelijk snel. Het gevoel alsof je in een kart zit zoals we dat van MINI kennen komt ook weer bovendrijven in deze Clubman. Weliswaar minder dan in de 3-deurs hatchback, maar in MINI’s ‘wagon’ is de besturing bijna net zo goed. De Clubman ligt werkelijk op rails als het gaat om bochtenwerk. Vol gas door een snelle bocht wordt mogelijk gemaakt door de All4 vierwielaandrijving en de aanwezigheid van het mechanische sperdifferentieel. Dat sper zorgt ervoor dat de kracht gaat naar het wiel met op dat moment de meeste grip. Zo kun je ten alle tijden maximaal gebruik maken van die 306 PK en dus ongekend snel door bochten manoeuvreren.

Thunder Pack

De MINI John Cooper Works Clubman is van zichzelf al goed uitgerust. Met het Thunder Pack doet MINI daar een schepje bovenop. Met Thunder Pack beschikt de Clubman JCW altijd over 19” lichtmetaal, een panoramadak, MINI Yours interieur en die geweldig Thunder Grey lakkleur. De JCW Clubman Thunder Pack is bovendien geïnspireerd op de tot 3000 stuks gelimiteerde MINI GP. Met Thunder Pack kost de Clubman meer dan €66.000,-. Een forse meerprijs ten opzichte van de ‘reguliere’ JCW Clubman, die verkrijgbaar is vanaf €59.000,-

Concurrentie

Qua formaat en aantal PK’s valt de MINI John Cooper Works Clubman in het rijtje met de Audi S3, Mercedes-Benz A 35 AMG en de Volkswagen Golf R. Allemaal C-segmenters met tussen de 300 en 320 PK. De MINI is de goedkoopste van dit kwartet. Toch gek, doorgaans is het duur winkelen bij MINI. In dit geval dus niet, de JCW Clubman is zelfs meer dan 10 mille goedkoper dan de eerder  genoemde Mercedes. Alle bovengenoemde concurrenten zijn echter allemaal wel nieuwere auto’s. Daarmee merk je echt dat we bij de MINI met een facelift te maken hebben. En die is ten opzichte van zijn concurrentie wel wat gedateerd.

Wil je meer zien van Autoverhaal? Wij gaan de komende tijd naast testreportages ook meer video’s maken. Volg ons op Youtube  en Instagram