De Volvo XC60 is een traditioneel comfortabele auto met een heel aantal innovaties. Voor kenners van het merk heeft het model weinig onaangename verrassingen, want het meeste is voorspelbaar. Dat is ook één van de redenen waarom het model behoorlijk goed is verkocht: men weet wat je aan dit model hebt. We hebben in deze test ingezoomd op specifiek de T6. Die motor is aangenaam, maar heeft wel een gehorige motor. De T6 is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een middelgrote SUV met een premium sausje, maar de aanschafprijs is wel aan de duurdere kant.

Als het gaat om zuinigheid, biedt de Volvo XC60 een aantal efficiënte motoren, waaronder benzinemotoren met zowel inclusief als exclusief een elektrische aandrijflijn, geholpen door een accu. Beide opties zijn relatief zuinig in vergelijking met andere SUVs in dezelfde klasse. Er zijn namelijk zowel mild hybrides als plug-in-hybrides. Bovendien heeft de XC60 ook een scala aan technologieën om de brandstofefficiëntie te verbeteren, zoals een start-stop-systeem en een efficiënte zesversnellingsautomaat. Het ligt er echter wel aan hoe je de XC60 rijdt, want met de accu kom je ongeveer 50 kilometer ver. Wanneer het dan op benzine verder gaat, neemt het verbruik toe tot een liter benzine per 12 kilometer.

Wat het comfort betreft, biedt de XC60 een uitstekende rijervaring. Hij heeft goed afgestelde vering en demping, wat ervoor zorgt dat de auto soepel en stabiel rijdt. Bovendien heeft de XC60 ook een aantal comfortabele zitplaatsen, met goede steun voor de rug en de benen. We hebben nog steeds geen concurrent gevonden die dit beter doet, misschien dat Stellantis met de AGR-stoelen in de buurt komt. Het interieur is ook goed afgewerkt, met hoogwaardige materialen en een aantrekkelijk design. En hoewel het her en der wat gedateerd oogt, is het gebruik ervan nog steeds ouderwets makkelijk. Ook stoor je je er zeker niet aan, wanneer je uit een wat oudere Volvo komt. Nee, het is gewoon een erg fijne werkplek, daar achter het stuur.

Zoals gezegd heeft de Volvo XC60 wel een gehorige motor. Dit kan storend zijn tijdens het rijden, vooral tijdens het opdraaien op de snelweg wanneer de motor harder moet werken. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat de motorgeruis van een auto vaak afhangt van de specifieke motorvariant. Ten slotte is de Volvo XC60 in vergelijking met andere SUVs in zijn klasse vergelijkbaar geprijsd. Maar op elementen als comfort, stoelen, onderstel en rust aan boord – afgezien van het motorgeluid bij accelereren – scoort hij beter dan veel tegenstrevers. Ook heb je een voorsprong op het gebied van veiligheid. Dit komt omdat dit premium merk een aantal luxe functies en technologieën biedt die niet standaard zijn bij andere auto’s. Als je op zoek bent naar een comfortabele, zuinige en goed afgewerkte SUV, is de Volvo XC60 een goede keuze, maar houd er wel rekening mee dat het verbruik op alleen benzine vaak net wat hoger uitkomt dat je op voorhand zou verwachten. Het is in elk geval een veilige keuze, die zeer zeker niet voor een teleurstelling zal zorgen.