In de koudste week van het jaar 2022 reden we in de Nissan Ariya. Ideaal om te kijken hoe hij zich verhoudt in zulke omstandigheden, maar tegelijkertijd niet representatief voor de rest van het jaar. Een frisse week in het voorjaar was dat veel meer, en daarom deze actieradiustest. Wat is het verbruik? In de winterweer scoorden we 23Kw per honderd kilometer, vrij fors. Maar, het kwik lag ver onder nul en dat heeft een negatieve invloed op de actieradius. Een verbruikstest.

Eerst nog even terug naar de auto zelf. De Nissan Ariya is een opvallende nieuwkomer in de wereld van elektrische auto’s. Deze prachtig ontworpen SUV biedt een aantrekkelijke mix van ruimte, zuinigheid en comfortabel rijden. Met een ruime cabine, indrukwekkende actieradius en geavanceerde technologie, blijkt de Nissan Ariya een uitstekende allrounder te zijn in het EV-segment.

Een van de meest indrukwekkende kenmerken van de Nissan Ariya is de ruime interieurindeling. Met plaats voor vijf passagiers biedt de Ariya een comfortabele en ontspannen rit voor het hele gezin. De ruime cabine is ingenieus ontworpen, waarbij elke centimeter optimaal wordt benut om de passagiers voldoende been- en hoofdruimte te bieden. Zelfs achterin hebben passagiers genoeg plaats om comfortabel te zitten, zelfs tijdens langere ritten.

Maar de ruimte in de Ariya beperkt zich niet tot alleen het passagierscompartiment. De kofferbak is ook ruim en veelzijdig. Met de achterbank neergeklapt, wordt een royale laadruimte gecreëerd, wat handig is voor het vervoeren van bagage, boodschappen of zelfs grotere voorwerpen. Dit maakt de Ariya niet alleen een ideale gezinsauto, maar ook een geschikte keuze voor avontuurlijke reizen en dagelijkse activiteiten.

Een ander sterk punt van de Nissan Ariya is de zuinigheid van het elektrische aandrijfsysteem. De Ariya is verkrijgbaar in verschillende batterijconfiguraties, variërend van een standaardbereik tot een verlengd bereik, afhankelijk van individuele behoeften en rijgewoonten. Met de meest uitgebreide batterijoptie kan de Ariya een indrukwekkende actieradius behalen, waardoor de angst voor lege batterijen vrijwel verdwijnt. Bovendien zijn de regeneratieve remfuncties slim geïmplementeerd, waardoor energie wordt teruggewonnen tijdens het remmen en vertragen, wat de algehele efficiëntie van de auto verder verbetert. We kwamen uit op zo’n 15 kW per 100 kilometer, een hele nette score. Daarmee haal je zeker 400 kilometer actieradius.

Maar de Nissan Ariya is niet alleen zuinig, hij biedt ook een opvallend soepele en comfortabele rijervaring. De elektrische aandrijving zorgt voor een directe respons op het gaspedaal en een stille werking, waardoor de rit vlot en aangenaam aanvoelt. Het onderstel is goed afgestemd om oneffenheden in de weg op te vangen en het rijcomfort te optimaliseren, zelfs op lange ritten. Dankzij de goede geluidsisolatie blijft het interieur rustig en vredig, waardoor het een ideale plek is om te ontspannen tijdens het rijden.

Naast het rijcomfort beschikt de Nissan Ariya over een indrukwekkende reeks technologische snufjes die het autorijden naar een hoger niveau tillen. Het infotainmentsysteem is intuïtief en gebruiksvriendelijk, met een groot touchscreen dat toegang biedt tot navigatie, entertainment en connectiviteitsfuncties. Daarnaast zijn er geavanceerde rijhulpsystemen aanwezig, zoals adaptieve cruisecontrol, rijstrookassistentie en automatische noodremfunctie, die zorgen voor extra gemoedsrust en veiligheid tijdens het rijden.

Kortom, de Nissan Ariya is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een ruime, zuinige en comfortabele elektrische auto. Met zijn indrukwekkende interieurruimte, grote actieradius en geavanceerde technologieën biedt de Ariya een heel mooi scala aan mogelijkheden.