Ford stond jarenlang bekend als hofleverancier voor het staatsvervoer van toenmalige koningin Beatrix. Vooral de Ford Scorpio in verlengde variant heeft jarenlang dienst gedaan en staat nog in het geheugen van veel mensen gegrift. Inmiddels heeft het Koninklijk Huis een ander merk gekozen. Enkele jaren geleden heeft Koning Willem Alexander de Audi A8 L in gebruik genomen. Echter niet zomaar een Audi A8 L, het gaat hierbij om een speciaal verlengde editie.

Daarbovenop is de Audi speciaal gepantserd door een bedrijf waarvan de naam niet genoemd mag worden. Op streng aanraden van de toenmalige DKDB en huidige DBB (Dienst Bewaken en Beveiligen) is de Audi A8 zwaar gepantserd en beschikt hij over kogelwerend glas om een terroristische aanslag te overleven. De A8 L wordt immer vergezeld door enkele andere zwaar gepantserde bolides, vaak uit de stal van Audi of BMW. Meestal reizen er ook enkele beveiligers mee in de A8 L en rijden daarachter nog een handjevol beveiligers. Alles voor de veiligheid van onze koning.

Tijdens een bezoek is het vaak nauwelijks zichtbaar, maar ongemerkt lopen er veel beveiligers mee met de koning om calamiteiten te voorkomen of zo nodig in te grijpen. Terug naar de Audi. De deuren zijn enorm dik, een stuk breder dan normaal. In zijn totaliteit is de auto met bijna een halve meter verlengd. De Koning heeft op die manier extra beenruimte, om onderweg goed te kunnen werken. De motorisering van de Audi is niet bekend gemaakt, ga er echter maar vanuit dat het gaat om de dikste benzinevariant met hoogstwaarschijnlijk een vergrootte tankinhoud om daarmee niet elk moment aan de (eigen) pomp te staan. Op het dashboard hebben de beveiligers een blauwe zwaailamp, om daarmee het overige verkeer naar de rechterbaan te delegeren.

Koninklijk vervoer, zo mogen we de Audi A8 L Exclusive met recht noemen. Heb jij ‘m al onderweg gespot?